Friday, April 24th, 2009 | Scriitor:

Probabil că atunci când ne-am început ucenicia, de fapt constituirea Clubului, nu ne-am gândit că şi lansările de reviste, sau chiar “o simplă seară epigramistică”, ne vor purta şi prin alte localităţi, prin alte locaţii. Este adevărat că toate acestea se fac prin prieteniile membrilor Clubului “Spinul”, dar oamenii au început să ne solicite, să se obişnuiască cu asemenea feluri de manifestări şi pe undeva este şi mândria fiecăruia pentru “limba ce-o vorbin”. Deci nu este vorbă în van ci o dorinţă a tuturora care trăim pe meleagurile acestea şi suntem la un pas de acea Europă colorată cu toate relele lor, monitorizaţi de aproape, ca lucrurile rele ale noastre să nu le depăşească pe-ale lor. În acest context, poate fiecare se gândeşte la cât românism mai are în el. Nu am dorit să merg în Europa până nu scriu acest proces verbal, dar nu am înţeles de ce după obligaţia învăţării limbii ruse, apoi după umplerea pieţelor şi evident şi a apartamentelor cu PC-uri pentru care nu există un soft în altă limbă, de fapt nici un altfel de limbaj, numai în engleză. Doresc să vă spun că în încercarea mea de-a cumpăra un telefon celular nou, am găsit un lot, spre disperarea mea care avea programul în limba spaniolă. În momentul când nici pe instrucţiunile de folosire a unui detergent nu scrie în limba noastră, poate este cazul să ne întrebăm: “de ce colocatarii continentului nostru ne arată cu atâta dragoste limbile lor, pe care noi nici nu I le-am cerut, iar ceea ce le cerem, nu numai că nu ne oferă, mai mult se fac că-s surzi ?” . Acum în acest moment este cazul să trecem peste ori ce bariere şi să ne ducem şi noi “limba” în piaţa europeană. Este un sentiment firesc, naţional şi patriotic, şi dacă la acest segment al Limbii Române suntem mai buni, atunci acesta să-l popularizăm, prin ceea ce noi ştim să facem: epigrame:
Să revenim la frumuseţea lansării revistei la Ocolul Silvic Baia Sprie. Reuşita acestei seri de epigrame a constat în primul rând, în faptul că oamenii ne-au aşteptat cu inimile deschise şi prietenoşi. Şi ca să ne dăm seama de cât de înteresaţi au fost au invitat chiar şi pe Directorul Tehnic al Direcţiei Silvice din Maramureş. Făcând acest demers, era cert că oamenii aceia ne-au luat în serios şi au mizat pe noi, pe spectacolul nostru, despre care domniile lor, habar nu aveau ce desfăşurător are. Trebuie să spun că dintre noi pe patru sau cinci îi cunoşteau dânşii bine şi probabil că pe aceştia să fi mizat mai mult. Vorbim de domnii: Bodnar Mihai, Tănăsescu Sorin, care este înginer în cadrul Ocolului, Domnul Bud Nistor, şi am înţeles că îl cunoşteau pe domnul Micle Mircea şi chiar şi pe domnul Filip Romulus. Deci au avut şi ei oameni pe care s-au bazat. Domnul îng. Matei Mircea, Şeful Ocolului Silvic Baia Sprie, care a avut curajul să-şi aducă şi soţia la spectacolul nostru, a luat cuvântul de deschidere, În frumoasa sală de festivităţi care era impresionantă prin peretele de sticlă de la Sud, mobilier cald şi altele, momentul în care domnul Bud Nistor îmâna un cadou din partea Clubului Spinul, domnului ing. Tănăsescu, care şi-a prezentat şi o expoziţie de caricaturi, şi azi avea ziua lui aniversară, a fost emoţionant până la lacrimi. Domnul Tănăsescu este graficianul revistei şi membru al clubului. A luat “taurul de coarne” domnul Bodnar care a rugat pe domnul Bud să facă o notă sintetică a Clubului “Spinul”. A fost momentul în care ne-a onorat cu vizita domnul ing. Barbolovici, primarul oraşului Baia Sprie. În ordinea aşezării la masă, ne-a dat apoi cuvântul domnul Bodnar, să citim epigramele cu temă silvică. A început doamna Găinariu şi pe parcurs a dat citire fiecare creaţiei proprii. A îndulcit puţin tonul domnul Bud, a mai recitat un poem domnul Micle, poem dedicat domnului Tănăsescu şi de cealaltă parte a mesei soţii Velea şi Mureşan au încheiat primul tur. Domnul Filip a prezentat revista, şi modalităţile de lucru la un asemenea reper cultural cât şi aportul fiecăruia la realizarea ei. S-a trecut la runda a doua, epigrame pe teme diferite: politice, iubire, diverse. Acest demers s-a făcut iar în ordina poziţionării la mese. Abia acum domnii sivicultori au mai început a zâmbi, că cele pe temă silvică pacă i-au lovit pe ei.
Atmosfera s-a destins şi discuţiile au devenit lejere. Domnul primar Barbolovici ne-a sugerat o temă siropoasă : ”consilierii comunali”, temă la care ne-a promis că el ne este gazda. Apoi discuţiile s-au purtat în funcţie de personaje. S-a cântat “Mulţi ani trăiască”, pentru domnul Tănăsescu şi după aceea cântat-au ce le-a plăcut fiecăruia. Cu toate că am fost numai nouă cenaclişti, în final le spuneam că la Cenaclul Scriitorilor din Baia Mare de sâmbătă am fost 17 din 73 şi aici suntem 18 prezenţi. Regretăm mult lipsa Domnului Şiman şi a celorlalţi colegi, dar cum se spune pierderea este de partea lor.
Vă doresc cât mai multe spectacole de gen şi cât mai bune Toma G. Rocneanu pentru ziua de 26 noiembrie 2006.

Puteti urmari raspunsurile la acest articol RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.