Epigramiştii băimăreni au intrat pe “porţile deschise…ale cunoaşterii”
În ziua de 29 mai componenţii Clubului “SPINUL” se afla pentru a treia oră faţă în faţă cu publicul. Prima dată a fost în sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu”, loc unde sub directa oblăduire a directorului acelei instituţii, Domnul Teodor Ardelean, şi a gazetarilor din urbe, ne-am lansat rodul colectiv al cenaclului “Săgeţile ritmate”. Atunci publicul nostru, numeros de altfel, l-am considerat partinic, cu toate că starea specială care s-a înstăpânit pe acea adunare, era ceva ce a trecut peste:”Dragi tovarăşi, prieteni şi neamuri”. Emoţiile care ne stăpâneau nu ne-au permis o evaluare reală atunci, dar nici nu ne putem erija în judecători, deoarece şi pentru noi erau multe lucruri noi, unele chiar “exclusivităţi”. Apoi a venit televiziunea “AXA” care a înregistrat o emisiune consistentă dar care a fost zero ca spectacol deoarece s-a făcut în locaţia Clubului şi fără spectatori. Aceasta, de la Grupul Şcolar, era a doua “ieşire” în public a Clubului ”Spinul” în afară de lansările de carte, cu un singur autor, şi a revistei de epigrame “Spinul”, care în total au fost trei lansări. A trebuit ca Doamna Elena Hendrea să ne invite la manifestările “Porţilor deschise ale Grupului Şcolar “Gheorghe Lazăr”, manifestare pe care Domnia s-a a pregătit-o şi regizat-o, ca să trăim pentru a doua oră acea stare de aviditate, curiozitate şi aprobare, manifestată de întreaga asistenţă. Dacă la lansarea cărţii de la Biblioteca Judeţeană am avut circa 100 de oameni, aici aveam circa 300 şi de vârstă adolescentină. Cu toate acestea, am trăit din nou momente unice. Nu este potrivit a concluziona, şi să facem acest lucru tot noi, dar părerea noastră se îngemănează şi cu altele exprimate de specialişti în domeniu “certificarea operei, arta în general, se evaluează numai în confruntarea cu publicul”, ceea ce se pare că aceasta presupune confruntarea cu publicul, moment în care se crează această atmosferă în auditoriu, o emulaţie benefică pentru aceste forme de “ieşiri” ale epigramiştilor.
Şi fiindcă vorbim de invitaţia Doamnei prof. Elena Hendrea, şi de şedinţa care ne-am propus să fie doar de o jumătate de oră. Acest al treilea spectacol, dat de Clubul “Spinul” la Grupul Şcolar “Gheorghe Lazăr”, a fost un spectacol ce s-a întins la mai mult de un ceas. Vă amintesc că pentru acest lucru ne-am propus să ajungem mai devreme la Grupul Şcolar “Gheorghe Lazăr”, pentru a realiza un minim de regie, de sfătuire. Cu toate acestea nerăbdarea i-a cuprins pe toţi şi cel mai afectat părea Domnul prof. Filip. Din toată “regizarea” propusă, s-a făcut doar la întâlnirile cu unele persoane cunoscute, prezentări de noi cunoştinţe şi acomodarea cu o şcoală de dimensiunile acelei care este acest “Grup Şcolar”. Simţindu-se o atmosferă sărbătorească, ne-am cuplat şi noi la ea, ca în final să ni se ofere chiar nouă locurile de cinste,
alături de cordonatorul de program şi Conducerea Şcolii. Doamna prof. Elena Hendrea, i-a prezentat pe cenaclierii Clubului, dânsa fiind membră a acestui cenaclu, ba printre profesorii care i-am mai întâlnit, printre elevi, am întâlnit-o şi pe domnişoara prof. Ciumău, care de această dată a promis solemn că ne v-a căuta. Cu salutul directorului şcolii, prof. Ioan Florian s-a dat curs “Manifestărilor Porţilor deschise de la Grupul Şcolar “Gheorghe Lazăr” din zilele de 29-31mai 2006.
După prezentarea făcută de doamna Hendrea, organizatorul de program, am primit cuvântul noi epigramiştii, făcând o succintă prezentare a “Cenaclului” preşedintele lui, Domnul prof. Ioan Şiman. Apoi am început să lecturez eu “procesul verbal” A venit rândul Domnului ing. Mircea Micle, fost profesor al acestei şcoli aproape 30 de ani. Dânsul, întâi a rostit un cuvânt de suflet, tinerilor care-i audiau spusele, un îndemn la încredere în forţele proprii şi în viaţa pe care ei urmează a şi-o făuri. A fost un moment înnălţător atunci când a rostit că:”Suntem fericiţi şi liniştiţi văzând în mâinile căror oameni lăsăm treburile acestei ţări”, cu referire la tinereţea şcolară din sală, după care a citit circa 30 de epigrame cu teme diferite din propria creaţie. A urmat Doamna Găinariu care a spicuit din revistele “EPIGRAMA”, cam toate epigramele care s-au pretat evenimentului şi doar în final a citit şi din propria producţie. Domnul prof. Bodnar Mihai, având greutăţi cu scările, a rămas în rândul I de unde a delectat sala cu epigrame reuşite şi la obiect. Se pare că doi tineri elevi cărora atenţia le-a fost concentrată înspre alte lucruri, l-au deranjat, dar în excursul său Domnul ing. Nistor Bud, care după ce şi-a lecturat epigramele a citit un îndemn imbold tineretului în general dar şi asistenţei, neuitând a puncta şi faptul că sunt oameni care se comportă ca cei doi elevi, lucru ce i-a făcut să amuţească pe “zurbagii”. Au fost impresionante aceste sfaturi de viaţă pentru ori cine le-ar fi ascultat. A încheiat Domnul prof. Filip Romulus, care şi-a prezentat cartea “FILIPICE”, el fiind cunoscut aici ca fost inspector şcolar, după care ne-a delectat cu propriile sale epigrame la temă dar şi cu teme aleatorii. Cam la aceasta s-a rezumat timpul nostru de desfăşurare de la Grupul Şcolar “Gheorghe Lazăr”, după care ne-a mulţumit Organizatorul de program şi s-a continuat cu lansarea revistei şcolare realizată de Doamna prof. Cosma Aneta care a citit şi nişte “perle” din recenta producţie. A urmat Doamna ing.Marchiş Ortensia care şi-a prezentat o carte tehnică cu probleme de mecanică pentru elevii din clasele superioare de liceu. Cu aceasta Deschiderea festivităţilor “Porţilor deschise” de la Grupul Şcolar “Gheorghe Lazăr” din Baia Mare, în zilele de 29-31 mai 2006, s-au încheiat. Membrii Cenaclului “SPINUL” mi-au vizitat şi “locul meu de muncă”, unde pe îndelete ne-am bucurat de reuşita succesului abia obţinut. “La mai multe” stimaţi cenaclieri.