(luni, 30 septembrie 2002)
Se zice că la recomandarea unui domn care se ocupă cu controlul din partea FMI a ţării noastre, mai bine zis, a controlului activităţii financiare şi a Guvernului, ar fi sugerat domnului prim ministru o asigurare a locuinţelor în caz de calamităţi, în speţă a clădirilor în caz de cutremure, care să fie de numai 30 $, adică un milion de lei. Dacă ne uităm la majoritatea „ajutoarelor” oferite de guvern, cam nici unul nu se ridică la „modica” sumă de un milion de lei. Dar care sunt „experienţele” românilor în acest sens?
Dumnezeu care ne iubeşte, căci numai cu „copilul pe care-l iubeşti te porţi mai sever cu el”, ne-a cercat de mai multe ori în ultimii treizeci de ani. În anul 1970, inundaţii catastrofale în Ardeal şi celelalte provincii româneşti. S-a constituit fondul :”Solidaritatea”, în care cetăţenii acestei ţări, care suportau această catastrofă, au făcut depuneri de 2.026 milioane lei. Toate ajutoarele primite din partea unor guverne a altor ţări au însumat 1590 milioane lei. Adunate ar fi 3616 milioane lei. Din aceste sume s-a despăgubit populaţia cu 700 milioane, 900 milioane pentru refacerea CAP- urilor şi 200 milioane pentru diferite instituţii, şcoli, spitale. Dacă facem o adunare şi o scădere, constatăm că STATUL n-a dat nici-un leu nimănui, nu a restituit fondurile celor asiguraţi la ADAS, dar şi-a însuşit şi suma de 816 milioane lei din contribuţiile oamenilor. (Date culese din SCÂNTEIA, din 26 noiembrie 1970)
În martie 4 1977, cutremurele de pământ de 7,2 grade pe scara Richter au făcut 1560 de victime (cifră controversată), se constituie un al doilea fond SOLIDARITATEA al cărui cumul nu s-a precizat încă. În schimb specialiştii ne aduc argumente prin care ne demonstrează că la un astfel de cutremur, pagubele în locuinţe sunt doar în cazuri speciale între 50-100 de mii. Anuarul statistic din 1982 precizează că în perioada 1975-1980 s-au construit total (din veniturile statului şi ale populaţiei) 197.846 locuinţe(apartamente plus case). Deci, în cinci ani în care s-a şi produs un cutremur, s-au construit aproape 200.000 de locuinţe, cam 40.000 anual. Fondul locativ al ţării este estimat la circa 6.000.000 unităţi echivalent apartamente. Dacă se va reuşi impunerea acestei legi nedrepte, cu asigurările împotriva cutremurelor de 30 $/apartament, vom constata că anual din această „cotizaţie” se pot construi peste 100.000 de apartamente. Cu alte cuvinte, statul, din acea donaţie, ar putea despăgubi sinistraţii care este foarte evident că nu vor fi în fiecare an. Atunci, ştiind că nu avem cutremure catastrofale anual şi că banii pe un singur an ar ajunge pentru cel mai groaznic cutremur ca să despăgubească sinistraţii. Ce se va întâmpla cu ceilalţi bani care se vor aduna? O să aibă aceiaşi soartă ca şi Fondul LIBERTATEA, adică nimeni nu ştie nimic? Trist este că statul nu a dat şi nu va da nici un ban pentru nici-un fel de despăgubire care uman ar fi să se aloce în cazurile cataclismelor. Toate despăgubirile şi toate fondurile s-au făcut din banii publici. Atunci cui să-i dăm bani să aibă „fonduri de puşculiţă” ?!