Saturday, April 04th, 2009 | Scriitor:

Viky a intrat în bucătărie unde stătea o femeie cu spatele la uşă.
– Vă rog frumos, un pahar cu apă!
– Imediat. Ia un pahar îl umple cu apă şi TIŢA (că ea era) îi oferă paharul lui Viky… Viky când o vede “i se tau picioarele”… cade jos. Tiţa aruncă apa pe el, îl deschide la gât…

– Extraordinar! Domnule, ăsta putea da ortul popii! Vorbeai de dragoste şi el se apropia de moarte. Auzi, domnule Buia, să mă ierţi dacă greşesc îl tachină profesorul, dar mai înainte povesteam despre muncitori, despre felul lor de a fi şi despre dezrădăcinarea lor. Ce mi s-a părut mie la dumneata, ca nu prea-i ai la inimă, sau greşesc?!
– Hm… Ceva am mai învăţat şi eu. De fapt chiar în întâmplarea băiatului ce mergea la serviciu în acea dimineaţă ploioasă, se dă acest sfat: dacă nu poţi termina o treabă, o vorbă, mai bine n-o începe! Noi vorbeam despre muncitori şi am trecut la alte poveşti, deci să continuăm.
Nu, nu urăsc muncitorii, nu numai pentru că am şi eu peste 20 de ani munciţi în băi, deci făcând şi eu parte dintre ei, ceva tot ai observat la mine că urăsc. Acest ceva este viaţa artificială a muncitorilor.
Mă gândesc de exemplu la un muncitor care are claustrofobie. Merge să lucreze în atelier, fabrică, mină. Deci în spaţii închise, atmosferă viciată… Vine acasă – bloc – din nou spaţiu închis, poluare fonică şi toate celelalte… Chiar “de mai ies” la un restaurant, film, teatru, tot în spaţii închise şi artificiale se găsesc.
Acum domnul meu, fiinţa asta, omul care a avut cea mai mare sete de libertate dintre toate animalele regnului, a reuşit să trăiască numai în spaţii închise, atrofiindu-şi acel frumos şi nobil vis de libertate. Să mai spunem că dacă călătoreşte, o face tot cu “cabine” de tren, maşină, avion.
Poate vei spune că ceea ce ţi-am spus nu-i interesant. Poate, dar eu văd în muncitor un om educat numai pentru a răspunde la comenzi. Nu ştiu dacă formula de manipulat e corectă, dar de multe ori nu poţi face diferenţa între un robot şi un muncitor: Sună ceasul (prima comandă) după care sunetul sirenei de intrare la lucru, apoi întreruperea lucrului la alt sunet al sirenei (pauză de masă), sună sirena, se întoarce iar la lucru, sună din nou sirena şi se poate întoarce acasă.

Puteti urmari raspunsurile la acest articol RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.