INFORMAŢIA ZILEI
De
MARAMUREŞ
Sâmbătă –duminecă 15-16 noiembrie 2008
Mai mulţi autori decât scriitori?
Mai mulţi medici decât doctori?
Sintagma hărtră a unui ţăran şcolit şi întărită hazos de ilustrul nostru prieten, acad. Nicolae Breban, nu poate să nu te pună pe gânduri. Care gând este sufocat zilnic de tipărituri scoase la edituri care fac prostituţie culturală.O prestaţie jalnică, dac-ar trebui să considerăm Cultura cu C mare, deasupra (in)culturii politice. Viitoarea Românie – dacă va fi culturală, desigur – ar fi oripilată de maldărul de cărţi, apărute fără noimă, aparţinând unor grafomani gata de ori ce numai să-şi vadă numele pe-o carte.
Noroc că se scrie şi bine, ca să nu zic mai rău…
Pe stradă, la instituţii culturale, ca să nu mai vorbesc de redacţie, sunt întâmpinat de diverşi autori de cărţi. Le iau, mă retrag în biroul unde numai metaforele, doamna casieră şi femeia de serviciu au acces şi le răsfoiesc. Pe unele le pun deoparte pentru eventuale semnalizări. Pe celelalte… Dintre apariţiile notabile sunt cărţile „Acrostihuri – Aduceri aminte” de Axente Criste şi „Cărticica de vacanţă” a lui Toma G. Rocneanu.
Acrostihuri de vacanţă sau vacanţa anecdotică
Întâmplător sau nu, cele două cărţi apărute recent au un numitor comun:jucăuşul metaforic, un fel de hoby pentru oameni inteligenţi, a căror pasiune este scrisul.Fără pretenţii de a dezvălui lumii taine, cum numai marea literatură le face. Oricum, sunt scrieri oneste cu respectul cuvenit acordat cititorilor. „Cărticica de vacanţă – proze, epigrame şi anecdote”, chiar aşa şi este. Relaxantă, bună de citit pe o plajă sau într-un tren, dar scrisă într-un stil demn de călătorul rafinat. Din păcate ea se adresează unui cerc restrâns: epigramiştii de la Clubul Spinul din Baia Mare sau cel al literaţilor maramureşeni.
Cealaltă apariţie editorială a profesorului Axente Criste versifică teme, despre tot şi despre toate din amintirea dascălului de educaţie fizică, în forma fixă numită acrostih. Adică:iniţialele versurilor citite vertical, alcătuiesc numele poetului sau al altora. În cazul lui Criste, mai ales nume din lumea sportului. Cu rezultate notabile! Şi-n cazul celui mai prolific maramureşan Toma G. Rocneanu(are 25 de cărţi tipărite) şi-n cazul celuilalt.
Ion Burnar