M-am grăbit să ajung la cenaclul epigramiştilor
dar tot ultimul am ajuns şi aşa, şi nu pentrucă mie mi-s-a întâmplat ceva, ori URBIS-ului, ci pur şi simplu pentru că Şiman mi-a telefonat să fiu acolo la patru, iar ei au început la ora trei. Găluşca aceasta încă n-a fost descoperită în Clubul nostru. Nu ştie nimeni ce înseamnă să te srăduieşti să fi punctual, ca apoi să realizezi că eşti ultimul care ar mai fi putut întârzia. Şedinţa n-a fost ceea ce obişnuit ştiam că este, din mai multe motive. Până acum nu era o problemă deosebită dacă ai întrerupt discursul unui coleg, mai ales dacă persoana respectivă era capabilă să aducă o “ce” modificare în bine la ceea ce se lecturează. Acum Domnul Iuga, care întâmplător ne-a vizitat, reuşea de fiecare dată să rupă firul creaţiei ori căruia, ca ori ce elev certat cu disciplina, ducând la ilaritate şi nervozitate pe ceilalţi componenţi ai cenaclului. Nervozitatea a fost provocată, nu numai prin întreruperea propriu zisă, dar şi a tonului înalt folosit de dânsul în intervenţii. Niciodată până acum n-am mai trăit această stare de precipitare, de surescitare, care a dominat şedinţa cenaclului din 2 III 2004. La un moment dat unii dintre cenaclieri erau pe punctul de-a părăsi şedinţa, care pentru noi, până acuma, a fost şi poate va mai fi şi un hoby, prin care ne refăcean din punct de vedere psihic, nicidecum să ne supralicităm nervii în situaţii care n-au efectiv nimic cu un atelier de creaţie, cu o întâlnire între amici şi amica Găinariu. Nu ne-am
gândit nici pe departe să realizăm acest cenaclu pentru a ne toca timpul într-un mediu ostil. Cu toate aceste presiuni, datorate nu în mod special unuia sau altuia, dar simpla nerespectare a normelor de lucru natural stabilite de către fiecare participant al Clubului, a făcut ca cenaclul ultim să nu-şi îndeplinească menirea de satisfacţie de prea plin, de realizări satisfăcătoare a unor oameni care au realizat ceva intelectual, dar care au şi avut plăcerea de-aşi întâlni prietenii la un schimb de vorbe agreat de fiecare. Mica escapadă de la rutina zilnică. Ce chestie : dacă cineva m-ar fi pus să caracterizez cenaclul “Spinul” nu aşi fi ştiut s-o fac, dar acum văd că deja am ştiut.
Din cele citite, mai bine zis din cele auzite, ca întotdeauna, fiecare membru a venit pregătit şi a adus şi multe catrene de “reparat” în “plen”. Realizările trecând peste noul obstacol, nervii, în final s-a reuşit ca şedinţa cenaclului să fie ceea ce fiecare şi-a dorit. Dintre membrii Clubului care astăzi au fost prezenţi îi numesc pe: Doamna Găinariu, de, suntem în preajma mărţişorului, Domnul Mihai, Domnul Micle, Domnul Bud, Domnul Filip Romulus, Domnul Şiman şi ca ultim invitat Domnul Iuga. După întârziatul de mine, ne-a făcut o vizită, şi pot să spun nu doar de curtoazie, Domnul Ardelean directorul Bibliotecii Judeţene, gazda noastră. Cam fiecare dintre cenaclieri a citit şi “reparat” cel puţin cîte trei epigrame, recoltă bună, dar mai ales că fiecare îşi dorea mult, banalele schimburi de replici de care probabil aveam nevoie, cunoscându-se că ultima lună a fost plină de evenimente culturale la care au participat cu toţii. Apoi, mai era o noutate. A apărut revista EPIGRAMA, CARE SE EDITEAZĂ în Bucureşti şi unde dacă nu mă înşel au avut publicate catrene sau epigrame Domnul Şiman, Doamna Găinariu, Domnul Micle fiind printre cei selectaţi, dintre participanţii la concursurile revistei pe teme date. S-au făcut împunsături reciproce între Bodnar şi Găinariu, între Găinariu şi Şiman dar care n-au avut ecoul de altădată. Multă vreme am pierdut cu stabilirea orei de începere a cenaclului pe care Domnul Iuga o dorea dimineaţă, ca el să poată veni în timpul serviciului, dar după votare a rămas tot ora 17 oră de începere a lucrărilor.
Domnul Director Ardelean, consultând şi revista EPIGRAMA şi ce realizări avem în acest număr, din martie-mai a.c., ne-a promis un sprijin total în realizarea unui Concurs de mărimea unui “FESTIVAL” de epigrame pe ţară. S-au discutat de către Domnia sa toate aspectele, urmînd a stabili calendarul de desfăşurare exact şi a mai sugerat şi o probabilă schimbare a denumirii Clubului. Domnul Şiman este în căutare de noi membri ai cenaclului epigramiştilor. Cred că este pentru prima oră când cineva îşi oferă sprijinul şi ajutorul pentru acest club, nu numai să bage beţe în roate.
O mulţumire personală Domnului Ion M. Mihai care mi-a făcut ultima cronică-prezentare a ultimei mele cărţi “Suflete-n derivă”. Mulţumirea este pentru rapiditatea cu care “s-a executat”, ştiind că abia a trecut o lună de la lansare, dar mai ales pentru atenţia cu care a lucrat pot spune că pentru prima oră cineva desluşeşte adevăratul rost al acestei scriituri. Citind această cronică, la un moment dat am avut impresia că parcă suntem coautori la scriitură. Tot pentru acest lucru aduc mulţumiri şi Domnului Filip Romulus care a avut o amplă participare fizică în realizarea acestui volum, participare etapizată şi de susţinere, ţinând cont că ne-a oferit acel relaş la Fersig exact în perioada în care eu nu mai aveam scriitura, şi dânsul mi-a propus o primă verificare a ceea ce voi mai produce…când voi produce. După câte se vede din carte, în tot acest timp am fost nedespărţit de Domniile Voastre ceea ce psihic pentru mine a contat mult.
Ca să nu întindem coarda Doamna Găinariu, pentru mărţişoarele primite de la băieţi, excepţie făcând tot eu, ne-a oferit un aperitiv sub formă lichidă şi chestia cu salatine. După ce le-am băgat în gură a fost şi puţină linişte. Cu toate acestea în final s-a mai dezmorţit vocile, urmând a ne întâlni la ora cunoscută pe 9 III .