Saturday, April 04th, 2009 | Scriitor:

(miercuri, 26 martie 2003)

Anii şi-au făcut predarea şi aşa cum era de aşteptat, fiecare, la cumpăna dintre ani, a încercat cu o oarecare nostalgie o privire retro. Aşa cum spunea un vestit astrolog, nu sunt oameni care să n-aibă şi părţi bune, cum nu sunt nici ani numai buni sau răi. Realizările individuale ale fiecăruia nu ne-au luat nu ştiu cât timp cu enumerările, ceia ce ne-a pus cu adevărat pe gânduri a fost că puterea sfidează încă legile de ei propuse, de ei votate, legi care, printr-o simplă ordonanţă de urgenţă devin caduce. În speţă s-au mărit la dublu normele didactice pentru profesorii de informatică de la gimnaziu, pentru profesorii de limbi străine şi maiştrii instructori, dar nu numai că s-au majorat normele fără a se majora şi salariile, dar au fost puşi pe liber jumătate din cei mai sus pomeniţi. O dată cu această „manevră” , elevii care se pregătesc prin şcolile profesionale, au rămas fără drepturile stipulate în 21 de legi(care au fost enumerate chiar de ISJ în broşura de domniile lor editată), regulamente şi norme ale Ministerului Muncii( să scriu şi a protecţiei sociale?), ale Ministerului Educaţiei şi Cercetării, ale Ministerului Sănătăţii(parcă era şi al familiei?), ale altor ministere şi chiar a Constituţiei, care este legea de bază a ori cărui stat, dacă se respectă. Ce era ilar în toată această afacere este că nu s-a „auzit” de loc „vocea” nici unui sindicat, cu toate că s-a încălcat grosolan atâtea legi inclusiv drepturile omului şi elevilor de la şcolile profesionale, nu numai că nu li-se alocă materiale şi cu scule pentru instruirea practică, dar li-s-a redus spaţiul de instruire în meserie de trei ori, aducând elevii în imposibilitatea de-a executa operaţiile necesare, ceia ce poate fi considerat ca o batjocură adusă acelor care îndrăznesc să se facă muncitori, ori la renunţarea pregătirii profesionale în aceste „condiţii”. Toate acestea nu le-a observat nici-un sindicat, nimeni n-a scos un sunet de avertizare s-au împotrivire. S-ar putea ca problema pregătirii viitorilor muncitori să fie prea mică pentru un guvern aşa de mare, dar să nu uităm că numai muncitorii aduc binele şi prosperitatea ţării, NATO ne aduce numai războaie şi nu bunăstare. „Cămaşa este mai aproape de piele decât haina domnilor!”Cu toate acestea, şi alte lucruri negative sau oprimative, s-au realizat în acest an şi lucruri majore. Bunăoară consider că cea mai mare realizare este scăderea inflaţiei, fenomen care a dus la stabilitatea leului, a afacerilor în general, lucru care permite relansarea economiei.
O altă realizare majoră este creşterea ponderii capitalului particular în detrimentul celui de stat, lucru deosebit de bun, dovadă veniturile la buget au crescut cu toate că industria de stat este în colaps, sau în preajma lui (vezi mineritul, silvicultura etc.). S-a avansat o creştere cu peste 4%. Deci particularul în economia românească este în momentul de faţă de 52,4%. Toate acestea n-au o importanţă majoră pentru acei care astăzi ne conduc. Ei îşi doresc să se ştie iubiţi în cazul unor „eventuale anticipate”. Mi se pare deosebit de curios să pretinzi să fi iubit, când tu nu iubeşti. Această iarnă pentru mulţi dintre noi a fost ultima dragoste cu actualul regim, deoarece mulţi ne-au părăsit trecând la cele veşnice.
Românii de când se ştiu îşi tot reconstruiesc ţara, dar de ce să n-o spunem, uneori cu guverne mai bune care s-au străduit mult să facă acest lucru. Dacă ar fi scăzut preţul energiei electrice care a devenit prohibitiv, poate că încă mulţi români ar mai fi în viaţă. Poporul acesta nu este pentru prima oră când trebuie să renunţe la mâncare, dar măcar să aibă căldură! De-ar fi fost cu ceva mai ieftin curentul, cu un simplu reşou, mulţi dintre cei ce nu-s, şi-ar fi putut prelungi viaţa, dar aşa cum zice proverbul „dă pe ei până poţi”, nu numai că n-au redus preţul curentului, culmea cinismului şi-a indiferenţei, l-au majorat. În acest caz n-a mai rămas nimic din „dragostea cu anticipatele”. La mai bine boieri dumneavoastră, că sărmanilor puţine le-au mai rămas de făcut şi ei se vor strădui să le facă cum trebuie şi nu cum vor alţii!

Category: arhiva articole
Puteti urmari raspunsurile la acest articol RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.