Pot fi prevăzute cu sisteme de blocare de tip Yalle.Caracteristicile acestor aparate cât şi performanţele lor sunt stipulate în STAS 553/73 şi 5417/73.
2-În a doua grupă de aparate în care se includ aparatele pentru comanda manuală a motoarelor electrice, sunt comutatoarele stea-triunghi, aparate care se fabrică de tipul “în aer” varianta de 32 şi 63 de A şi “în ulei” variantele de 100 şi 200A cu tensiuni de lucru de 500V. Se folosesc pentru comanda motoarelor de la 3.5kw în sus. Pentru legarea motoarelor la aceste aparate trebuie scoase toate capetele bobinajelor motorului respectiv, afară. Legăturile se execută la contactele notate pe aparat cu A,B,C se pun începuturile bobinajelor motoarelor şi la X,Y,Z se leagă sfârşiturile bobinajelor motoarelor.
Inversorul de sens, prin schimbarea ordinei la două faze, execută inversarea sensului de rotire a motorului, chiar şi în timpul mersului.Pe ele sunt marcate trei poziţii: stânga, zero, dreapta care corespund operaţiei mai sus amintite de inversare. În curent alternativ se folosesc până la maximul 14kw la 500 V , 10 kw la 380 V şi 7 kw pentru 220V, având curentul cuprins între 120A şi 32A.La aceste aparate stingerea arcului electric se face în aer.
Autotransformatoarele de pornire asigură reducerea tensiunii de alimentare la pornire şi implicit a cuplului de pornire. Ele sunt utilizate până la puteri de 150kw.
Reostatele de pornire şi reglare, pot fi numai de pornire, pentru max. 30 sec. Sau de pornire şi reglare care pot fi utilizate atâta timp cât funcţionează motorul. Se construiesc în variante de CA şi CC. Reostatele au de regulă controlere, rezistenţe şi o manetă cu ploturi care face diferitele legături. Reostatele în curent alternativ se folosesc la motoarele electrice trifazate asincrone cu inele. Reostatele de excitaţie sunt folosite la reglarea curentul în înfăşurările de excitaţie a motoarelor de curent continuu sau generatoare de CC.
Controlerele sunt aparatele prin care se face comutarea circuitelor electrice principale şi de comandă. Pot fi construite atât pentru circuite secundare cât şi pentru circuite principale, având un număr de contacte cu care pot realiza circuitele electrice respective.Controlerele de tip CM sunt utilizate în regim greu de lucru, atât în curent alternativ cât şi în curent continuu. Materialele din care sunt executate rezistenţele lor sunt nichelina, cromnichelul şi constantan.Controlerele de tip CA sunt folosite în circuitele de securitate şi cu regim greu de lucru, axul lor permiţind rotirea continuă a celor şase contacte.
Monday, April 27th, 2009 | Scriitor: carti online
Puteti urmari raspunsurile la acest articol RSS 2.0.
Both comments and pings are currently closed.