4- APARATE DE CONECTARE ŞI PROTECŢIE în componenţa acestor grupe de aparate avem: siguranţele, contactoare cu relee, întrerupătoarele automate de CA şi CC şi cofretele antrigrizutoase.
Siguranţele, din punct de vedere constructiv sunt de tip: auto, mignon, manuale cu filet şi cu furci. Din punct de vedere a capacităţii de rupere: de capacitate unică, de medie capacitate şi de mare putere de rupere(MPR). Siguranţele de tensiune redusă sunt tipurile folosite la instalaţiile auto CL-25, la tracţiunea electrică şi se compun dintr-un corp ceramic şi un fuzibil. Siguranţele S-17, sunt compuse dintr-un tub de sticlă care are capace metalice şi între ele este fixat fuzibilul. Tipul de siguranţe U-650 sunt compuse dintr-un corp ceramic, un capac, care este întrodus într-un soclu de bachelită. Tot la acest tip de siguranţe cele de 20A au forma patrată de cutie care se întroduce într-un soclu cu furci, siguranţele acestea sunt specifice aparatelor radio-TV.
Siguranţele de tensiune normală sunt de tip fişă pentru circuite de 10 A care se folosesc în circuitele de comandă şi automatizare şi au grosimi diferite pentru a nu le încurca. Diametrele lor sunt de 4,5, sau 6 mm şi corpul lor este executat din bachelită. Siguranţele Mignon sunt de tipul LFI având codul 1999 sau LF-1995
Siguranţele cu capacitate medie de rupere sunt cu filet de tipul LS şi se montează pe plăci electroizolante: marmură sau textolit. Se compun din soclu, care are prevăzute două şuruburi lungi de 44-60mm ce trec prin materialul electroizolant care este suportul sau placa propriuzisă a tabloului. La aceste şuruburi cu filet M-5 se execută legăturile electrice. Soclul propriu zis al siguranţelor este confecţionat din porţelan, în interiorul lui având placa de contact cuplată la un şurub, iar cel de-al doelea şurub este în legătură cu filetul în care se înşurubează capacul siguranţei în care se află fuzibilul prins de capacele metalice ale patronului. Aceste tipuri de siguranţe uzual se folosc până la 100A având gama cuprinsă de: 10, 16, 25, 40, şi 63A. Siguranţele cu legături în faţă(LF) se pot monta şi pe suporturi neizolate putându-se folosi în ori ce tablou.
Monday, April 27th, 2009 | Scriitor: carti online
Puteti urmari raspunsurile la acest articol RSS 2.0.
Both comments and pings are currently closed.