Nu vă imaginaţi, domniile voastre, cât de mult am putea fii invidiaţi de cronicarul Moldovei – Miron Costin care o slobozit vorbele : “că nu este zăbavă mai plăcută, decât cititul cărţilor” şi cum să nu fie aşa, dacă în cetatea noastră – Baia Mare, nu-i zi lăsată de Bunul Dumnezeu în care la Biblioteca Judeţeană să nu se lanseze o carte. Zic, o carte, cu toate că sunt zile în care au loc chiar şi cinci lansări. Sincer vă spun că de nu aş fii pensionar, acum aş face cu plăcere acest lucru. Băimărenilor cu aspiraţie la cultura ţării, nu le ajunge timpul să participe la toate manifestările culturale care au loc în minunata noastră urbe. Am vorbit numai de bibliotecă, dar mai avem teatru municipal, teatrul de copii, instituţii care au programe non stop. Artişti valoroşi pe care-i avem în urbe, dar şi cei din ţară, chiar şi din alte ţări, ne caută, susţun spectacole şi concertele de muzică care se ţin lanţ. Cinci posturi de televiziune, vre-o şase cotidiene, sipozioanele de la facultate şi din Centrul Milenium, altele susţinute de Casa de Comerţ şi Industrie, evenimentele din Sala Europa, complectează acest tablou cultural. Nu suntem săraci nici în manifestările sportive, ansamblurile de toate tipurile şi…cred că v-am făcut puţin invidioşi. Nu doresc să merg mai departe, dar există profesori pensionari, şi alte tipuri de pensionari, care efectiv nu au timp de dimineaţa şi până seara să mai ajungă acasă, atât de plină le este o zi în jurul bibliotecii, în Centru Mileum, în general în oraş, deoarece acest torent de cultură ne copleşeşte şi este mândria noastră că am ajuns să fie aşa. Evident sunt şi problemele acelor care pregătesc aceste evenimente să fie la înălţimea pretenţiilor impuse.
Fără a avea intenţia de-a vă zăpăci, joia trecută, am participat la două lansări de carte şi două aniversări de 85 de ani a domnului prof. dr. Achim Valeriu şi a 90 de ani a domnului prof. Iuliu Hossu. Apoi, după bunul obicei moroşănesc, am fost invitaţi în sala Cenaclului la o îmbucătură de slănină şi un pahar de pălincă. Domnul Şiman, după ce şi-a risipit ultima creaţie printre prieteni, s-a disipat şi domnia sa. În rumoarea sălii n-am înţeles exact graba domniei sale. Abia luni la cenaclul epigramiştilor m-am lămurit. Domnia sa avea aniversarea zilei de naştere pe 11 curent şi probabil că ….ştiţi şi dumneavoastră, întotdeauna, în momentele de pregătire, îţi mai aduci anume treabă nefăcută încă, care te subjugă.
În urma bunelor rezultate epigramistice, am avut ca invitaţii la Festivalul ”MĂRUL DE AUR” din Bistriţa, au fost domnul Şiman şi doamna Găinariu. Materiale pentru festival au trimis mai mulţi membri ai Clubului “Spinul”. La această manifestare am avut şi un laureat: pe domnul Tănăsescu, care a luat premiu pentru caricatură. Eu nu am trimis materiale deoarece, tipul acela de “cerere de inscriere la concursul de epigrame” îmi aduce tare bine aminte de unele tipuri de adeziuni din alte timpuri. În timpul cât a ţinut festivalul de la Bistriţa, am mâncat fel de fel de fructe, numai mere nu. După ce, colegii noştri invitaţii la acest festival şi-au “răsturnat traista cu poveşti”, au urmat poveştile şi probleme de lucru curente. Când toate au trecut, am tăbărât pe preşedintele Şiman cu felicitările şi urările de: “MULŢI ANI” simţindu-ne foarte aproape de acest personaj, care are o răbdare şi bunăvoinţă ieşită din comun, calităţi în umbra cărora s-a constituit şi fiinţează Clubul Epigramistic din Baia Mare. Ca să nu ne lăudăm prea tare, amintesc doar că revista “Spinul”, care a fost pusă pe internet, a avut 26.646 de vizitatori (cititori şi copiatori) care au o medie de vizitare a site-ului de 30 indivizi /zi.
Dacă vă spun că domnul Şiman e născut în Sighet, vă puteţi imagina că şi dânsul cunoaşte obiceiul moroşănesc de-aşi cinsti colegii şi colaboratorii aşa că…Asta a fost…
La bună vedere!