Am observat că lumea „se lasă de plimbare” şi se îngrămădeşte la alimentara din capătul parcului. Mă duc şi eu. Aici au adus ceva parizer la vânzare, marfă foarte rară în acele timpuri. Cuminte, ca şi ceilalţi, mă pun la rând. Başca orele petrecute stând la rând în picioare. (pe atunci n-am văzut cozi sub 50 de persoane). Când mi-a venit rândul mă serveşte şi pe mine cu 1/2 kg. Mai mult nu era permis. Mi-l cântăreşte şi ce-mi veni mie, o rog pe tovarăşa vânzătoare să mi-l felieze. Vânzătoarea cu sârg se apucă de feliat cu cuţitul şi la a doua felie parizerul meu se dezumflă. Era o simplă pungă cu apă de ½ kg.
În 1 noiembrie Ceauşescu dă ordinul să se oprească generatoarele de curent de la Porţile de Fier deoarece era apă puţină în Dunăre. În data de 11 se repornesc.(După dezastrul de la Cernobâl au vrut să golească Barajul Firiza care se pare că era contaminat radioactiv. Au renunţat în ultimul moment datorită dezastrului ecologic care s-ar fi produs).
Pe 15 noiembrie s-a votat. Braşovenii de la „Tractorul” şi „Steagul Roşu” după ce au votat, au ocupat prefectura şi Comitetul Judeţean de partid făcând o revoltă. Lumea era lihnită de foame şi salariile continuu penalizate, şi din mizeriile acelea de salarii, nu aveai posibilitatea de-a cumpăra, nici-un fel de alimente. Băimărenii erau mai „avantajaţi”. Porcii care mureau la crescătoria de porci din Seini, erau afumaţi şi se vindeau în magazine. Pentru aceste perituri afumate unele persoane veneau din Cluj să le cumpere. Cine avea copiii, acasă, la şcoli, în armată, trebuia să le trimită pachete altfel mureau de foame pe unde erau. Îmi spunea cineva pe care l-a ajuns norocul să aibă fată la facultate că şi băiat la armată, că a trimis numai în acest an 35 de pachete la cei doi copii. Asta nu se poate exemplifica prin ce stări şi umilinţe treceau acei părinţi care dacă au putut „face rost de ceva” blestemate fie aceste vorbe, aveau grijă să le pună departe, ca măcar într-o săptămână să se adune de un pachet. Încununarea batjocurii era apariţia unei cărţi a lui Nicu Ceauşescu cu ;”Conservarea şi păstrarea fructelor şi a legumelor” carte de care se foloseau acum pentru a conserva măcar pe două săptămâni ce au putut pune deoparte.
Wednesday, April 15th, 2009 | Scriitor: carti online
Category: cart la poarta tristetii
Puteti urmari raspunsurile la acest articol RSS 2.0.
Both comments and pings are currently closed.