(vineri, 8 august 2003)
În masa populaţiei din ţara aceasta, căutăm fiecare să ne descurcăm deoarece de trăit şi mai ales de-a trăi bine, nici nu poate fi vorba. Nu doresc să fiu înţeles greşit. Resurse umane, tehnice şi materiale există din belşug dar actualii „conducători” şi din câte se vede şi viitorii candidaţi la conducerea ţării sunt la fel de „harnici” şi de regulă ce fac numai pentru ei. Uneori chiar îţi dau impresia că le pare rău că trăim. De unde provin asemenea constatări? Ştiţi că am început deja campania electorală. Un şef PNL invitat la o emisiune a unei televiziuni locale, a dat din dreapta în stânga, ca în final să recunoască că ei n-au nici-o doctrină, nici măcar un plan de acţiune pentru a „împinge” ţara înspre mai bine. Treaba lui, dar treaba noastră este că domnul ministru al resurselor şi industriilor s-a exprimat aşa:! Că de nu plouă până în 28, de la 1 august scumpeşte curentul.”
L-aş întreba eu de ce dacă se cunoaşte cum se poate realiza o ploaie artificială n-o face dacă observă că Dumnezeu nu-l ascultă?
Dar să vedem ce nevoie are de ploaie. Numai ca să ne poată scumpi preţul la energie electrică. !4% din energia produsă în ţară o dă Centrala atomo-electrică. Până a nu avea această centrală 78% din energia electrică se producea în termocentrale (deci cu cărbune şi foc, ca şi Prometeu) şi numai 22% prim hidrocentrale care erau de fapt o rezervă strategică pentru iernile grele. Ceea ce nu se vede sau poate nu ştie domnul ministru, sunt consumurile mari interne şi pierderile Sistemului Energeticului Naţional, consumuri care s-ar fi putut reduce de la 21% (întreaga producţie a hidrocentralelor, la 17-18 %- Date culese din Anuarul statistic). Poate am putea face şi noi nişte uzine de producerea energiei, cu pierderi ceva mai mici şi costuri pe potrivă. Numai că pentru acest deziderat este clar că „trebuie făcut ceva”, ceea ce evident că este mult mai greu decât a scumpii energia care se pare că atât cât am scris acest articol s-a realizat deja, pe teme majore că: ”nu plouă când doreşte domnul ministru”. Sunt guverne care mai fac câte-o uzină eoliană, alţii au pus mareele la lucru, şi auzim că în Ţările Scandinave preţul energiei electrice este insignifiant faţă de ce preţuri trebuie să plătească românul pe energia consumată. Domeniul electric şi cercetarea în acest sector au ajuns la descoperiri inimaginabile faţă de alte ramuri economice,…dar pe alte meleaguri. Posibilităţile de reducere a consumurilor energetice(populaţia consumă circa 7,3%) , care se include în ori ce produs sunt nelimitate, numai că în ţara aceasta binecuvântată de Dumnezeu, până acum după ce am rezolvat problema cu împuşcatul , nimeni n-a mai vorbit de cercetare, energii neconvenţionale, de schimbarea tipurilor de învelişuri la conductoare, de grija faţă de om şi sănătatea lui. În instalaţiile electrice n-am trecut de anii ’80. Instalaţiile de apartamente sunt tot la 6 A. Aţi observat câte incendii sunt provocate în întreaga ţară, incendii care au cauza unică, instalaţiile electrice subdimensionate. În schimb dacă se va scumpii curentul s-ar putea ca aceste lucruri să nu se mai întâmple deoarece preţul curentul fiind prohibitiv cetăţenii-l vor folosi mai puţin sau deloc.