Saturday, April 04th, 2009 | Scriitor:

(marţi, 31 decembrie 2002)

Mă întreb, nu de puţine ori şi eu, cum bănuiesc c-o fac şi alţii, adică îşi pun şi ei unele întrebări despre om, şi mai ales când acesta îşi schimbă comportamentul? Mai exact care-i mecanismul ce declanşează schimbările interioare la un individ, modificări care uneori sunt atât de profunde că au efect şi în psihicul individului? Cum de se schimbă şi de ce aceste schimbări în marea lor majoritate sunt „în rău” şi nu în bine?
Multe Institute Medico-legale, prin studii pertinente şi practică adecvată, prin colecţiile de relicve ale unor criminali, caută răspunsuri la aceste întrebări deoarece este cert că măsurile antropologice n-au dat răspunsuri dorite în acest domeniu. Ce duh ne domină fiinţa că din oameni obişnuiţi, unii calcă pe drumurile pierzaniei? Poate fi un indiciu oferit de Biblie care în cap. Facerea spune:” Şi a fost seară şi a fost dimineaţă; ziua întâi”. Să ne fi influenţat atât de mult faptul că Domnul a făcut şi numerotat zilele începând cu serile, cu noaptea? Toată gândirea noastră să fi fost influenţată de faptul că lumea-i numerotată cu sfârşitul zilei şi începutul de noapte ?
La slujbele făcute întru Slava Mântuitorului, vocile corurilor, ale tinerilor şi a adulţilor te poartă într-un teritoriu neegalat, al înălţimii spiritului, a unei stări transcedentale nedisimulate. Mărturisesc că auzind aceste voci îngereşti, mi-a fulgerat prin cap ideea :” Când şi unde se transformă aceste voci dumnezeieşti, în voci de „neveste” , de „soacre”, cu ale cuvinte când trec de la timbrul îngeresc la cel supărător, uneori nesuferit? Ar fi fost posibil ca aceste schimbări ireversibile să apară conform zicalei:”Hoţul ocazia-l face”. Este posibil ca aceste turnuri majore în viaţa individului să fie comutate la prima ocazie care se iveşte? Evident că nu.
Omul nu-i „o frunză în vânt” care să penduleze la prima adiere. Cu vremea trecând şi prin alte lăcaşuri de cult, am văzut în unele dintre ele, acele bucăţi de marmură prin care credincioşii aduc mulţumiri Domnului sau unui Sfânt şi care momentan erau stivuite sub formă de cuburi, probabil în vederea executării unor lucrări de zugrăvire în lăcaşul de cult respectiv.
Cum erau cam două grămezi de un metru cub, mi-a trecut prin cap că prin ele credincioşii au adus mai mult de şapte tone de mulţumiri Prea Sfântului. În Baia Mare sunt peste 15 biserici şi ori cine poate să vadă aceşti munţi de mulţumiri scrise pe plăcuţe de marmură adresate Domnului, care populează toate bisericile noastre.
Spuneam mai sus că nu-i posibil ca o singură întâmplare să modifice brutal comportamentul omului. Dacă omul are credinţă şi educaţie, o simplă întâmplare nu-i va modifica viaţa. Cu toate acestea mă gândesc ce i-a determinat pe actualii conducători să se întoarcă de la frumoasele promisiuni făcute înainte de alegeri, la actualele măsuri de austeritate nemaiîntâlnite niciodată pe aceste locuri. Să fi fost cauza mai înainte amintită că începutul numerotaţiei zilelor a început de fapt cu serile? Pentru atât, să se fi întors domniile lor, împotriva acelor care le-au oferit totul? Sau o fii un dram de răzbunare? Mai sigur se profilează un cinism fără de seamăn împotriva acelor care le-au putut oferii TOTUL şi acum nu mai sunt nimic.
Pentru ei nu mai au importanţă. După modul cum procedează. După asemenea lucruri „bune” cu care ne înghesuie zilnic, dar mai ales după asemenea „realizări”, mai mult ca sigur că ei nu vor fi „îngropaţi” sub mulţumiri trecute pe plăci de marmură. Răsplata este întotdeauna după prestaţie. După „atâtea dovezi de preţuire” se pare că domniile lor n-au nimic cu mulţumirile credincioşilor şi ale patrioţilor români. Ei „nu dau nimic” pe nimeni nici chiar pe cele veşnice. Le trebuie totul în astă viaţă şi în mare grabă.
Oare aceste mulţumiri pe bucăţelele de marmură sunt reazime numai pentru cei sărmani? N-ar fi exclus, deoarece persoanele despre care aducem vorbire, n-au avut nici atunci şi n-au nici acum nici un fel de credinţă, întrucât cunoscut este că nu se pierde credinţa, ea se întăreşte cu timpul. În rest se pare că numai alegerile anticipate mai interesează pe unii!

Category: arhiva articole
Puteti urmari raspunsurile la acest articol RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.